nederland   oostenrijk   duitsland   frankrijk   grootbrit
nederland   grootbrit   duitsland   frankrijk


Actueel / RvD in de pers

Vanaf september 2023: Tentoonstelling “Vrouwen van Soestdijk” in Paleis Soestdijk. Samenstelling: Nicole Uniquole; Teksten: RvD. 
Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan de tien vrouwen, die vanaf de 17de eeuw vooral ´s zomers graag op (paleis) Soestdijk verbleven: 
- Catharina Hooft - Maria Stuart - Maria Louise van Hessen-Kassel –
-  Anna van Hannover - Wilhelmina van Pruisen - Hortense de Beauharnais –
 - Anna Paulowna - Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach - Emma - Juliana.

soestdijk



2022: RvD schreef de teksten voor twee tentoonstellingen van Nicole Uniquole (www.uniquole.nl): 
- Vorm aan de Vecht op de Buitenplaats Doornburgh: een bijzondere combinatie van erfgoed en hedendaags design.  
- In het paleis van Fulda (Duitsland): een tentoonstelling rondom de Oranjedynastie.

Elsenburg klein totaal

Behangselschilderij (1792, 270 x 217 cm) van de verdwenen buitenplaats Elsenburg aan de Vecht. Dit voormalige landgoed is nu bij Doornburgh gevoegd.



Opnames in de Haagse Sociëteit de Witte voor de driedelige serie Dionne Dichtbij over Koningin Máxima in mei 2021 n.a.v. haar 50ste verjaardag.





DOORNBURGH 2022: RvD werkt mee aan een bijzondere tentoonstelling van Uniquole op Landgoed Doornburgh aan de Vecht. Hier bekijkt zij mogelijke tentoonstellingsobjecten (op foto´s).

Schermafbeelding 2021 04 23 om 14.32.07
















2021: opnames (april) van ARTE-/ZDF-documentaire over “Reserveprinsen” (Prins Friso, prins Harry e. a.) in het Prentenkabinet van het Hampshire Hotel ´s Gravenhof te Zutphen. 
(Auteur: Julia Melchior, Broadview TV, Keulen). 
Opnames met redacteur Julia Melchior, cameraman en geluidsman in het fraaie Prentenkabinet.

Schermafbeelding 2021 04 23 om 14.33.01



RvD tussen de bekende Zutphense haarstylist (Figaro Hairdesign) Geert-Jan Damhuis (rechts) en visagist Bas Schottman in het Prentenkabinet.

Schermafbeelding 2021 04 23 om 14.33.16



Mei 2021: Koningin Máxima wordt 50 jaar. Opnames voor een vierdelige serie over de koningin voor het tv-programma Blauw Bloed (met Arjan Mitzer in de Zutphense trouwzaal).





Vraaggesprek voor WDR-/ARTE-TV-documentaire over Nederlands-Duitse betrekkingen, met name na 1945. Uitzending mei 2021.
(Auteur: Dietrich Duppel; Beeld: Oliver Kratz; Geluid: Augusto Castellano; Productie: Juliana Hribar, gebrüder beetz)





Vraaggesprek in het barokke Stadhuis van Zutphen voor ARTE-/ZFD-documentaire over Europese Prinsen-Gemaal. Uitzending april 2021.
(Auteur: Julia Melchior, Broadview TV, Keulen)





Portret van RvD (in Zutphen en Wenen) in de TV Show op reis van Ivo Niehe, 30 maart 2019.




RvD begon het nieuwe jaar 2019 als gast in het bekende radioprogramma Kunststof op NPO 1 (1 januari 2019, 54 minuten):
https://www.nporadio1.nl/kunststof/onderwerpen/485443-reinildis-van-ditzhuyzen-schrijver-historicusCode

IMG 1468 kopiëren



swietengottfriedvan
Nieuw project: Godfried (Gottfried) van Swieten
RvD werkt nu aan de biografie van haar verre verwant Godfried Freiherr van Swieten (Leiden 1733 - Wenen 1803, in 1753 "baronisiert" via zijn vader), die als kind naar Wenen verhuisde omdat zijn vader Gerard lijfarts (en later ook directeur van de Hofbibliotheek, minister van Onderwijs en hervormer van de Weense Universiteit) werd van keizerin Maria Theresia. Zijn zoon Godfried werd keizerlijk Oostenrijks gezant in onder meer Brussel, Parijs, Warschau en Berlijn. Hij was een groot muziekliefhebber – en dan met name van J.S. Bach en G.F. Händel. Aan het glansrijke hof van Versailles genoot hij van de muziekvoorstellingen en componeerde enkele opera´s en symfonieën. Aan het hof van Frederik de Grote in Berlijn raakte hij bevriend met diens zuster, de muzikale prinses Anna Amalia. Godfried verzamelde composities van vooral Bach en Händel en correspondeerde hierover met kenners in heel Europa. Vanaf 1777 was hij Prefect en Censor van de Hofbibliothek, waar hij ook woonde. Hier organiseerde hij concerten, waar onder meer Mozart, Salieri, Beethoven en Haydn optraden. Ook stichtte hij de "Gesellschaft der Associierten Kavaliere", een club van leden van de hoge adel, in wier paleizen concerten van deze en andere componisten werden georganiseerd, die aldus gesteund werden in hun carrière. Met name voor Mozart en Haydn is Godfried belangrijk geweest. Over vader Gerard zijn diverse biografieën verschenen, over Godfried alleen verspreide artikelen. Een biografie van deze met name wat muziek betreft invloedrijke Nederlandse Oostenrijker, is dus gewenst.



RvD vertelt hierover in Podium Witteman en in het Oostenrijkse TV-programma "Was schätzen Sie?"



Archief

UITVERKOCHTE BOEKEN & PROMOTIE-ONDERZOEK


2000
archief heerenhuis omslag‘Heerenhuizen die den stand niet ontsieren’ Portret van het Haagse Nassaukwartier.
In Den Haag ligt naast het bekende Malieveld een wijkje met elegante herenhuizen, het Nassaukwartier geheten. In dit boek worden geschiedenis en bewoning van deze wijk uitvoerig beschreven. Aan de orde komen:
  • De achtergrond (Haagse deftigheid).
  • De bouwplannen en de projectontwikkelaars.
  • De bouw en de verkoop.
  • De huizen: stijl, indeling, interieur, personeel, tuinen, wijze van bewoning.
  • archief mannequinGroepsportret van de eigenaren en bewoners: oorsprong, welstand, beroep, leeftijd, ‘ons kent ons’, enzovoort.
  • Verdere ontwikkeling: openbaar vervoer, een moordaanslag, herinneringen, ‘kantorisatie’, nieuwe bloei.
  • Bewoning en bewoners per huis en per straat.
De titel is afkomstig van Carel graaf van Bylandt. Hij was eigenaar van het grootste deel van de Benoordenhoutse Polder, een landelijk gebied met enkele grote buitenplaatsen, hier en daar een boerderij, tuinderijen en veel weilanden. In 1893 verkocht hij een deel ervan voor de bouw van – zoals zijn voorwaarde was – : ‘heerenhuizen die den stand niet ontsieren’. Zo ontstond het Nassaukwartier. Tot op de dag van vandaag zijn puien (=winkels), tapperijen, danshuizen, arbeiderswoningen en instellingen voor lijkverbranding er verboden.

archief heerenhuis p1Groepsportret
Het boek laat zien wat voor mensen in het Nassaukwartier woonden. Waar kwamen ze vandaan? Wat was hun beroep? Wat was de koop- of huurprijs van hun huis? Hoe leefden ze? Ook zijn hun onderlinge relaties in kaart gebracht – met veel vermakelijke resultaten. Het ‘ons kent ons’ gehalte blijkt in ieder geval hoog. De periode rond 1900 is het grondigst onderzocht. Maar ook bewoners uit latere jaren komen uitgebreid aan bod (memoires, foto’s, vraaggesprekken, archiefstukken, brieven).

Veel B.N.-ers
Een boek over een kleine Haagse wijk lijkt een bij uitstek lokale aangelegenheid. Interessant is echter dat het Nassaukwartier bevolkt werd (en nog steeds wordt) door tal van lieden met een landelijke betekenis. Zo woonden op luttele meters van elkaar politici als de premiers Cort van der Linden en Van Agt, ministers van oorlog, financiën, buitenlandse zaken enz., Tweede Kamervoorzitter Kortenhorst en tal van Eerste en Tweede Kamerleden. Voorts zetelden hier ambassadeurs, generaals en vice-admiraals, geslaagde zakenlui (de accountantsfamilie Moret, de oprichter van hotel Des Indes), hoge ambtenaren en musici als Viotta en Richard Hol. Het Koninklijk Huis is ruim vertegenwoordigd met tal van personages: de particulier secretaris van koningin Emma, de adjudant van prins Hendrik, hofdames, thesauriers en ceremoniemeesters. En dan verbleven hier nog de Nobelprijswinnaar Eykman, de razend populaire tennisster Madzy Rollin Couquerque en de beroemde kunstverzamelaar Thyssen-Bornemisza.

Akribeia Uitgevers 2000, 3de druk, UITVERKOCHT




1997
archief stromboliItaliaanse eilanden. De 41 kleine eilanden van Italië
’Heeft Italië eenenveertig eilanden?’ is steevast de verbaasde vraag van mensen die dit boek zien. Capri, Ischia en Elba weet men meestal wel te noemen, maar dan stokt de kennis. Een enkeling weet vaag iets over Stromboli vanwege de permanent actieve vulkaan. RvD bezocht al deze eilanden. Drie jaar lang reisde zij van noord naar zuid, van west naar oost, per vliegtuig, trein en bus, en natuurlijk vooral per boot. Ze selecteerde de 41 eilanden aan de hand van drie criteria: klein (dus niet Sicilië en Sardinië), bewoond en in de zee gelegen. Omdat ze alleen reisde en buiten het seizoen, was ze vaak de enige gast in hotel of pension, soms zelfs de enige passagier op een veerboot. Op die boten begon het avontuur meestal al, want het kan in herfst en winter flink stormen. Op de eilanden sprak zij met allerlei bewoners: hoteliers, bestuurders, onderwijzers, vissers en natuurlijk met ‘gewone’ dorpelingen. Het boek bevat toeristische bijzonderheden, maar gaat vooral ook in op het dagelijks leven alsmede het verleden van de eilanden.

Haarlem (Gottmer) 1997 (2de druk) UITVERKOCHT.

Afbeelding: het spectaculaire vulkaaneiland Stromboli.



1996
Gustaaf v. Ditzhuyzen Maskerade Leiden 173x265Koetsen, klerken en 30 karbonaadjes. Herinneringen van een Leidse notarisdochter.
Vele jaren lag op zolder van de Familie van Ditzhuyzen een manuscript met de mémoires van Dorothea Coebergh (1873-1959), een oud-tante. Zij beschrijft hierin haar jeugd in Leiden als oudste dochter van de in zijn tijd zo bekende notaris mr J.A.N. Coebergh (1841-1922). RvD bezorgde deze herinneringen in een aparte uitgave. Op basis van archiefonderzoek schreef zij een inleiding over Dorothea, haar vader, zijn werkzaamheden, de familie, het prachtige woonhuis aan de Breestraat, zijn bezittingen. Voorts voorzag zij Dorothea’s tekst van verklarende noten: de genoemde personen werden voorzien van biografische informatie, gebeurtenissen werden toegelicht, en zo meer. Ten slotte zijn veel oude foto’s uit het familiearchief alsmede een stamreeks van de familie Coebergh toegevoegd. Zo geeft dit boekje een levendig beeld van het dagelijks leven van een vooraanstaand katholiek gezin in Leiden aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Leiden 1996, UITVERKOCHT.

Foto: Gustaaf van Ditzhuyzen op de Leidse Studentenmaskerade, 1902.



1995
schwejkPraag – cultuurhistorische wandelingen
In augustus 1968 zette RvD voor het eerst voet op Praagse bodem. Het was middenin de Praagse Lente, de tijd van politieke ontspanning, van communisme met een menselijk gezicht. De sfeer in Praag was vrolijk en vrij, de mensen zagen de toekomst met vertrouwen tegemoet. Maar zij was nog geen week weg of zo’n 500.000 man van het Warschaupact vielen het weerloze land binnen (20/21 augustus). Met geweld werd de communistische orde hersteld. De volgende 21 jaar zou de stad met ijzeren hand onderdrukt blijven. Gelukkig kon Praag na de verrassende Fluwelen Revolutie van 1989 herrijzen als een feniks uit zijn as, stralender dan ooit. De stad werd een toeristentrekker van de eerste orde, vooral omdat zij is doordrenkt met het verleden. Het rijst overal voor je op, het waait je toe, het omhult je. Dit tastbare verleden maakt de stad zo indrukwekkend en verpletterend mooi. Dit boek wil het geheim van Praag ontrafelen aan de hand van thema’s als het oude, gouden, joodse, dissidente, literaire, muzikale en Tsjechische Praag.

Haarlem (Gottmer) 1995, UITVERKOCHT.
Afbeelding: de brave, altijd goedgemutste soldaat Schwejk uit de verrukkelijke schelmenroman van Jaroslav Hásek (1921). Tekening van Josef Lada.



2002
Kruseman 173x231‘Ons kent ons’. De clientèle van Jan Adam Kruseman
‘Ons kent ons’. Zeker in de zogenaamde betere kringen kent iedereen vrijwel iedereen. Men kent elkaar van dansles, hockeyclub, studentencorps; men ontmoet elkaar op huwelijken en borrels of men is gewoon ‘ergens’ familie van elkaar. Zo is het nu en zo was het vroeger. Een onderzoek naar de klantenkring van de 19de eeuwse portretschilder Jan Adam Kruseman bewijst dit weer eens. Kruseman was in zijn tijd mateloos populair – en dan vooral in kringen van de fine fleur. Iedereen die erbij hoorde (of erbij wilde horen) liet zich door hem portretteren. Paleis het Loo wijdde 2002/3 een tentoonstelling aan deze schilder. Voor de catalogus deed RvD onderzoek naar de klanten van Kruseman. Hieruit bleek dat zij samen één groot circuit, of zo men wil relatienetwerk vormde: ze waren aan elkaar geparenteerd, kwamen elkaar tegen op feesten en partijen, waren lid van dezelfde deftige club en zo voort. In dit netwerk ziet men oud en nieuw geld gebroederlijk naast elkaar, want een rijke erfdochter was voor een verarmde edelman niet te versmaden. Zo werden nieuwe rijken op den duur vanzelf oude rijken en hield ons-kent-ons zichzelf in stand. Zo was het toen, zo is het nu en zo zal het blijven.

Jan Adam Kruseman 1804-1862, A.D. Renting (red.), cat. tent. Paleis het Loo 2002, Nijmegen (Thieme) 2002, p. 31-47. RvD legde de basis voor de ‘Oeuvrecatalogus’: ibidem p. 207-329 (UITVERKOCHT).



Promoveren
BolognaDott. Art Legisti 173x246RvD heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong, de ontwikkeling en actuele situatie van het ritueel van de doctorpromotie. Publicaties:

‘Hora est. Promoveren van Utrecht tot Uppsala’, in: M, maandblad van NRC/Handelsblad november 2008, p. 18-31.

Selbstdarstellung der Universität – Feiern und Zeremoniell am Beispiel der Doktorpromotionen’, in: Rainer C. Schwinges (Hg.): Universität im öffentlichen Raum, Veröffentlichungen der Gesellschaft für Universitäts- und Wissenschaftsgeschichte (GUW), Band 10, Basel 2008, p. 45-76.

The ‘creatio doctoris: convergence or divergence of ceremonial forms?’, in: Tor Halversen, Atle Nyhagen (ed.): The Bologna Process and the Shaping of the future knowledge societies (Conference Report from the Third Conference on Knowledge and politics) Universiteit van Bergen, Noorwegen, 2005, p. 128-140.



Voordrachten:
Erasmus Holbein 173x244mei 2005 in Bergen, Noorwegen: The ‘creatio doctoris’. Convergence or divergence of ceremonial forms? [congres van de Universiteit van Bergen, parallel aan de Conferentie van Europese Ministers over het Bologna Proces]

september 2005 in Ottenstein, Oostenrijk: Selbstdarstellung der Universität – Feiern und Zeremoniell am Beispiel der Doktorpromotionen [tweejaarlijks congres van de GUW – Gesellschaft für Universitäts- und Wissenschaftsgeschichte]

december 2006 in Gent, België: Accipe pileum. Geschiedenis en ontwikkeling van het (doctor)promotieceremonieel [Algemene Ledenvergadering van Studium Generale, Contactgroep Universiteitsgeschiedenis]

december 2006 in Leiden: Dissertaties vroeger en nu [bij de opening van de tentoonstelling ‘Hora est! 600.000 proefschriften in de Universiteitsbibliotheek Leiden, 1575-2005’]

Afbeeldingen: boven: Doctores te Bologna; onder: Erasmus met zijn doctorshoed (Hans Holbein 1523)

Cultuurgeschiedenis

In voorbereiding: biografie van Godfried baron van Swieten (Leiden 1733-Wenen 1803).
U bent zich er misschien niet van bewust, maar u kent deze invloedrijke Hollandse Oostenrijker - ten minste als u de film “Amadeus” gezien heeft. Daarin is deze belangrijke diplomaat, hoveling en muziekgek voortdurend te zien. Zo buigt Mozart bij zijn eerste bezoek aan keizer Josef II per ongeluk voor Van Swieten i.p.v. voor de monarch. Als Mozart vervolgens aan de baron (gespeeld door de acteur Jonathan Moore) wordt voorgesteld, zegt deze tegen de componist: “Ik ben een groot bewonderaar van u!”
Van Swieten wordt een belangrijke steunpilaar van Mozart, Beethoven en Haydn. Een biografie van deze invloedrijke man is dan ook zeer gewenst.

Schermafbeelding 2021 04 23 om 14.35.26

Beethoven bij een van de mede door Van Swieten georganiseerde soirées in het Weense paleis van Vorst Lichnowsky.



2018, Wenen
Hlawatsch Saga UmschlagRZ 400x300Die Hlawatsch Saga. Drapierte Damen, nackte Herrenbeine und ein Wiener Zinshaus 1800 bis heute.
„Kent u de kasjmirsjaalfirma Hlawatsch & Isbary?“
„Neen, helaas, nooit van gehoord."
Dit antwoord kreeg ik telkens: van Oostenrijkse musea, archieven, historici, conservatoren. Ik vond dat curieus, want dit bedrijf was in de 19de eeuw de grootste kasjmirsjaalproducent van het grote Habsburgrijk. H & I produceerde ruim 800.000 sjaals die in heel Europa tot in Amerika verkocht werden. Ja, het stichtte zelfs een filiaal in New York.
Gelukkig is er het Hlawatsch-privé-archief, barstensvol met brieven, dagboeken, documenten en voorwerpen. Maar ik ging ook op stap en mijn vaak moeizame speurtocht voerde mij naar de plaatsen waar de familie woonde en werkte: Wenen, Attersee, Millstatt, Brünn (nu Brno), Freistadt (nu Karviná), zelfs Den Haag. Want in Nederland wonen de Hlawatsch-erfgenamen: de familie Enschedé. Ook hier liggen stapels brieven en interessante spullen.
De Hlawatsch-familie was zeer succesvol, werd miljonair en ging eind 19de eeuw verder in het vastgoed. Een goed idee, want Wenen kende toen een weergaloze bouwhausse. Nog altijd is het in dit boek ook beschreven Weense Zinshaus (appartementencomplex) in bezit van de familie Enschedé. En ja, na veel volharding lukte het mij zelfs een echte Hlawatsch & Isbary-sjaal te vinden! Omdat dit en ander speurwerk zo spannend was, heb ik de stadia hiervan ook beschreven.
Al met al is dit een spannende familiesage met tal van tot dusver volkomen onbekende historische feiten. Maar ook (familie- en zakelijke) ruzies, zorgen, ziekten en liefdesaffaires ontbreken niet.

Uitgeverij Berger 2018, Horn (Oostenrijk), 312 pagina's, register, rijkelijk geïllustreerd, € 19,90.



2015, Wenen
Hermann Mimi 1915 173x232Liebesbriefe aus Lemberg. Eine Spurensuche um die halbe Welt 1915-2015.
"Wie is Hermann Lilienfeld?"
In een kluis van hetzelfde Hlawatsch-Archief ontdekte ik indrukwekkende, prachtig geschreven liefdesbrieven uit 1915-6 van een zekere Hermann Lilienfeld. Wie is deze jongeman?, vroeg ik me af. Ik wilde meer over hem weten, maar wist alleen zijn naam. Zijn Grote Liefde duurde kort, maar zijn poëtische brieven verdienen het gelezen te worden. Ik begon hem dus te zoeken: in archieven, bibliotheken, musea, - en kon weldra niet meer ophouden. Bij elke vondst werd het spannender: hij bleek joods, afkomstig uit het afgelegen - toen Oostenrijkse - Boekowina. Ik wilde weten: hoe verliep zijn verdere leven?
Mijn speurtocht werd een belevenis, want ik reisde overal heen waar hij geweest was: naar Oekraïne, Slowakije, Tsjechië (toen alle Habsburgrijk), Duitsland en Nederland. Ik bezocht archieven en musea, sprak met historici en betrokkenen, ontmoette zelfs een ooggetuige, die Hermann Lilienfeld in een joods dwangarbeiderskamp in Slowakije gekend had. Ik beleefde daarbij allerlei avonturen, die ik in mijn boek verwerk. Het lukte mij ten slotte zijn aangrijpende leven te reconstrueren - tot zijn dood in Buenos Aires, meer dan 12.000 km verwijderd van zijn geboortedorp Wiznitz (nu Vyzjnytsja).

Uitgeverij Berger 2015, Horn (Oostenrijk), 208 pagina's, register, rijkelijk geïllustreerd, € 19,90.
(Foto's: de twee geliefden Hermann en Mimi; Brief aan Hermann in Lemberg)



2006
Kroontjespen OmslKroontjespen, catechismus & mondige ouders. Portret van de Haagse [Sint] Paschalisschool.
Over middelbare scholen verschijnen wel eens (jubileum)boeken, over lagere/basisscholen zelden. Dit boek over de Paschalisschool, een bloeiende basisschool in het zo Haagse Benoordenhout, is geen collage van klassenfoto’s en losse herinneringen van diverse oud-leerlingen en oud-docenten, maar een spannend verhaal over het wel en wee van de school vanaf 1923 tot op heden. De titel van het boek geeft de wijze van benadering weer: Het woord kroontjespen staat symbool voor de geschiedenis van school en onderwijs. De pen verwijst naar zowel het Nederlandse onderwijsbeleid als naar de onderwijsinhoud en -methodes in vroegere tijden die uitgebreid aan bod komen. Het woord catechismus vertegenwoordigt de Vrijheid van Onderwijs en de verzuiling. De Paschaliskerk had zoals zo veel confessionele scholen een bijzonder sterke band met de kerk. Ook hier wordt uitvoerig op ingegaan. De term mondige ouders verwijst naar de maatschappelijke ontwikkeling naar meer inspraak, ook op scholen.
De Haagse wijk Benoordenhout is van oudsher een zogenaamde ‘nette wijk’ en dat zet een stempel op de school, zoals uit het boek blijkt. De ouders van de meeste leerlingen bekleden hoge functies; zij zijn advocaat, rechter, topambtenaar, generaal, parlementslid, minister. Zo zaten onder meer de kinderen van onderwijsminister Cals op de Paschalisschool. De kinderen zelf hebben later doorgaans een goede carrière. Voorbeelden zijn de kinderen van de (latere) gouverneur van Limburg dr F. Houben. Ook de bekende componist Louis Andriessen bezocht de Paschalisschool.
Voor dit boek heeft auteur RvD uitgebreid onderzoek gedaan in diverse archieven. Voorts heeft zij tientallen betrokkenen (oud-leerlingen, oud-leerkrachten, ouders, bestuurders, enz.) geïnterviewd. Voor velen zal het boek dan ook een ‘feest der herkenning’ zijn: al lezende zullen zij hun jeugd enigszins herbeleven.

Akribeia Uitgevers 2006, 160 blz, ruim 100 (kleuren)foto´s, kaart, plattegrond, register (500 namen), 17 x 24 cm, genaaid, 90-808161-1-6) UITVERKOCHT.



2004
sfeer bibliografie 03Gloppengids van Vlieland – Portret van een eiland
‘Wat is een glop?’ is een veelgestelde vraag op Vlieland. Want je kunt niet om de gloppen heen: links en rechts in de Dorpsstraat zijn ze te zien. En dan hebben ze ook nog van die opvallende namen: Waterhalersglop, Jonge Keesglop, Koningin Wandaglop… Wie of wat waren die Waterhalers, Jonge Kees en Koningin Wanda?
Deze gids (3de herziene druk) wil op al die vragen een antwoord geven. Want het is nu eenmaal zo dat de gloppen vertellen over alles wat met Vlieland te maken heeft: over het dagelijks leven van de eilandbewoners vroeger en nu; over hun inkomstenbronnen als loods, hotelier, scheepskapitein, postbode, nachtwaker of fietsenverhuurder; over de welvaart van de Gouden Eeuw en de relatieve armoede na 1800; over de invloed van de zee; over de onderlinge verhoudingen; over drank en vrolijkheid; over wadpieren en waterverbruik.
De hoofdstukken gaan uit van de namen van de gloppen, en dan niet alleen van de huidige namen, maar ook van de benamingen die de gloppen vroeger hadden, zoals Glopje van Dokter, Loodsenglop, Glop van Jan de Bierman. Zo is dit boek een bonte afspiegeling van de Vlielandse samenleving vroeger en nu met subtitels als: ‘Jutten!’, ‘Criminaliteit op Vlieland’, ‘De Walvisjacht’ en ‘Passie in de gloppen’. Want in feite vertellen de gloppen over alles wat met Vlieland te maken heeft. Over vroeger en nu. Over armoede en rijkdom. Over walvisjacht, criminaliteit en drank. Welkom in de gloppen!
RvD woonde enige tijd op Vlieland. Ook zij wilde weten wat een glop is. En zo ontstond de Gloppengids. Vlieland is niet het eerste eiland waarvoor zij belangstelling toont: zij woonde en werkte op Mallorca en voor een boek over alle 41 Italiaanse eilanden (1997) reisde zij drie jaar lang al deze eilanden af.

De pers over de eerste uitgave (1994) van de Gloppengids: Dit heerlijke boekje vertelt veel over het leven op Vlieland – Volkskrant. De auteur sprak met bewoners en bestudeerde de archieven. Het hieruit voortgekomen boekje verschaft behalve actuele informatie ook een aardig beeld van het leven op het eiland in vroegere eeuwen – NRC/Handelsblad.

Akribeia Uitgevers 2004, 3e druk, 100 blz, 120 foto´s, kaart, register, 18,5 x 18,5 cm., € 19,- (incl. verzendkosten). UITVERKOCHT. Echter: een nieuwe uitgave is in voorbereiding.




2006
english een europees huisEen Europees Huis. De residentie van de Nederlandse ambassadeur bij de Raad van Europa te Straatsburg
Het boek beschrijft de roerige geschiedenis van de 100-jarige residentie (bouw in 1904) en haar bewoners, en weerspiegelt hiermee niet alleen de geschiedenis van Straatsburg en omgeving, maar vooral ook van Europa. De bouw van het huis, de bewoners en het gebruik als residentie komen uitgebreid aan de orde. Spannend is het relaas van de lotgevallen van de Duitse bouwheer en eerste bewoner ‘Ministerialrat’ Michael Braubach. In 1956 kocht de eerste vrouwelijke ambassadeur van Nederland, M.Z.N. Witteveen, het prachtige huis als residentie en kanselarij.

Akribeia Uitgevers 2006, tweetalig Frans en Nederlands, 100 blz, geannoteerd, geïllustreerd met vele onbekende foto’s [kleur en zwartwit], bijlage, register. UITVERKOCHT.


2000
archief heerenhuis omslag‘Heerenhuizen die den stand niet ontsieren’ Portret van het Haagse Nassaukwartier.
In Den Haag ligt naast het bekende Malieveld een wijkje met elegante herenhuizen, het Nassaukwartier geheten. In dit boek worden geschiedenis en bewoning van deze wijk uitvoerig beschreven. Aan de orde komen:

  • De achtergrond (Haagse deftigheid).
  • De bouwplannen en de projectontwikkelaars.
  • De bouw en de verkoop.
  • De huizen: stijl, indeling, interieur, personeel, tuinen, wijze van bewoning.
  • Groepsportret van de eigenaren en bewoners: oorsprong, welstand, beroep, leeftijd, ‘ons kent ons’, enzovoort.
  • Verdere ontwikkeling: openbaar vervoer, een moordaanslag, herinneringen, ‘kantorisatie’, nieuwe bloei.
  • Bewoning en bewoners per huis en per straat.

De titel is afkomstig van Carel graaf van Bylandt. Hij was eigenaar van het grootste deel van de Benoordenhoutse Polder, een landelijk gebied met enkele grote buitenplaatsen, hier en daar een boerderij, tuinderijen en veel weilanden. In 1893 verkocht hij een deel ervan voor de bouw van – zoals zijn voorwaarde was – : ‘heerenhuizen die den stand niet ontsieren’. Zo ontstond het Nassaukwartier. Tot op de dag van vandaag zijn puien (=winkels), tapperijen, danshuizen, arbeiderswoningen en instellingen voor lijkverbranding er verboden.

archief heerenhuis p1Groepsportret
Het boek laat zien wat voor mensen in het Nassaukwartier woonden. Waar kwamen ze vandaan? Wat was hun beroep? Wat was de koop- of huurprijs van hun huis? Hoe leefden ze? Ook zijn hun onderlinge relaties in kaart gebracht – met veel vermakelijke resultaten. Het ‘ons kent ons’ gehalte blijkt in ieder geval hoog. De periode rond 1900 is het grondigst onderzocht. Maar ook bewoners uit latere jaren komen uitgebreid aan bod (memoires, foto’s, vraaggesprekken, archiefstukken, brieven).

Veel B.N.-ers
Een boek over een kleine Haagse wijk lijkt een bij uitstek lokale aangelegenheid. Interessant is echter dat het Nassaukwartier bevolkt werd (en nog steeds wordt) door tal van lieden met een landelijke betekenis. Zo woonden op luttele meters van elkaar politici als de premiers Cort van der Linden en Van Agt, ministers van oorlog, financiën, buitenlandse zaken enz., Tweede Kamervoorzitter Kortenhorst en tal van Eerste en Tweede Kamerleden. Voorts zetelden hier ambassadeurs, generaals en vice-admiraals, geslaagde zakenlui (de accountantsfamilie Moret, de oprichter van hotel Des Indes), hoge ambtenaren en musici als Viotta en Richard Hol. Het Koninklijk Huis is ruim vertegenwoordigd met tal van personages: de particulier secretaris van koningin Emma, de adjudant van prins Hendrik, hofdames, thesauriers en ceremoniemeesters. En dan verbleven hier nog de Nobelprijswinnaar Eykman, de razend populaire tennisster Madzy Rollin Couquerque en de beroemde kunstverzamelaar Thyssen-Bornemisza.

Akribeia Uitgevers 2000, 3de druk, UITVERKOCHT




1997
archief stromboliItaliaanse eilanden. De 41 kleine eilanden van Italië
’Heeft Italië eenenveertig eilanden?’ is steevast de verbaasde vraag van mensen die dit boek zien. Capri, Ischia en Elba weet men meestal wel te noemen, maar dan stokt de kennis. Een enkeling weet vaag iets over Stromboli vanwege de permanent actieve vulkaan. RvD bezocht al deze eilanden. Drie jaar lang reisde zij van noord naar zuid, van west naar oost, per vliegtuig, trein en bus, en natuurlijk vooral per boot. Ze selecteerde de 41 eilanden aan de hand van drie criteria: klein (dus niet Sicilië en Sardinië), bewoond en in de zee gelegen. Omdat ze alleen reisde en buiten het seizoen, was ze vaak de enige gast in hotel of pension, soms zelfs de enige passagier op een veerboot. Op die boten begon het avontuur meestal al, want het kan in herfst en winter flink stormen. Op de eilanden sprak zij met allerlei bewoners: hoteliers, bestuurders, onderwijzers, vissers en natuurlijk met ‘gewone’ dorpelingen. Het boek bevat toeristische bijzonderheden, maar gaat vooral ook in op het dagelijks leven alsmede het verleden van de eilanden.

Haarlem (Gottmer) 1997 (2de druk) UITVERKOCHT.

Afbeelding: het spectaculaire vulkaaneiland Stromboli.



1996
Gustaaf v. Ditzhuyzen Maskerade Leiden 173x265Koetsen, klerken en 30 karbonaadjes. Herinneringen van een Leidse notarisdochter.
Vele jaren lag op zolder van de Familie van Ditzhuyzen een manuscript met de mémoires van Dorothea Coebergh (1873-1959), een oud-tante. Zij beschrijft hierin haar jeugd in Leiden als oudste dochter van de in zijn tijd zo bekende notaris mr J.A.N. Coebergh (1841-1922). RvD bezorgde deze herinneringen in een aparte uitgave. Op basis van archiefonderzoek schreef zij een inleiding over Dorothea, haar vader, zijn werkzaamheden, de familie, het prachtige woonhuis aan de Breestraat, zijn bezittingen. Voorts voorzag zij Dorothea’s tekst van verklarende noten: de genoemde personen werden voorzien van biografische informatie, gebeurtenissen werden toegelicht, en zo meer. Ten slotte zijn veel oude foto’s uit het familiearchief alsmede een stamreeks van de familie Coebergh toegevoegd. Zo geeft dit boekje een levendig beeld van het dagelijks leven van een vooraanstaand katholiek gezin in Leiden aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Leiden 1996, UITVERKOCHT.

Foto: Gustaaf van Ditzhuyzen op de Leidse Studentenmaskerade, 1902.



1995
schwejkPraag – cultuurhistorische wandelingen
In augustus 1968 zette RvD voor het eerst voet op Praagse bodem. Het was middenin de Praagse Lente, de tijd van politieke ontspanning, van communisme met een menselijk gezicht. De sfeer in Praag was vrolijk en vrij, de mensen zagen de toekomst met vertrouwen tegemoet. Maar zij was nog geen week weg of zo’n 500.000 man van het Warschaupact vielen het weerloze land binnen (20/21 augustus). Met geweld werd de communistische orde hersteld. De volgende 21 jaar zou de stad met ijzeren hand onderdrukt blijven. Gelukkig kon Praag na de verrassende Fluwelen Revolutie van 1989 herrijzen als een feniks uit zijn as, stralender dan ooit. De stad werd een toeristentrekker van de eerste orde, vooral omdat zij is doordrenkt met het verleden. Het rijst overal voor je op, het waait je toe, het omhult je. Dit tastbare verleden maakt de stad zo indrukwekkend en verpletterend mooi. Dit boek wil het geheim van Praag ontrafelen aan de hand van thema’s als het oude, gouden, joodse, dissidente, literaire, muzikale en Tsjechische Praag.

Haarlem (Gottmer) 1995, UITVERKOCHT.
Afbeelding: de brave, altijd goedgemutste soldaat Schwejk uit de verrukkelijke schelmenroman van Jaroslav Hásek (1921). Tekening van Josef Lada.



2002
Kruseman 173x231‘Ons kent ons’. De clientèle van Jan Adam Kruseman
‘Ons kent ons’. Zeker in de zogenaamde betere kringen kent iedereen vrijwel iedereen. Men kent elkaar van dansles, hockeyclub, studentencorps; men ontmoet elkaar op huwelijken en borrels of men is gewoon ‘ergens’ familie van elkaar. Zo is het nu en zo was het vroeger. Een onderzoek naar de klantenkring van de 19de eeuwse portretschilder Jan Adam Kruseman bewijst dit weer eens. Kruseman was in zijn tijd mateloos populair – en dan vooral in kringen van de fine fleur. Iedereen die erbij hoorde (of erbij wilde horen) liet zich door hem portretteren. Paleis het Loo wijdde 2002/3 een tentoonstelling aan deze schilder. Voor de catalogus deed RvD onderzoek naar de klanten van Kruseman. Hieruit bleek dat zij samen één groot circuit, of zo men wil relatienetwerk vormde: ze waren aan elkaar geparenteerd, kwamen elkaar tegen op feesten en partijen, waren lid van dezelfde deftige club en zo voort. In dit netwerk ziet men oud en nieuw geld gebroederlijk naast elkaar, want een rijke erfdochter was voor een verarmde edelman niet te versmaden. Zo werden nieuwe rijken op den duur vanzelf oude rijken en hield ons-kent-ons zichzelf in stand. Zo was het toen, zo is het nu en zo zal het blijven.

Jan Adam Kruseman 1804-1862, A.D. Renting (red.), cat. tent. Paleis het Loo 2002, Nijmegen (Thieme) 2002, p. 31-47. RvD legde de basis voor de ‘Oeuvrecatalogus’: ibidem p. 207-329. UITVERKOCHT.



Promoveren
RvD heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong, de ontwikkeling en actuele situatie van het ritueel van de doctorpromo

Publicaties:

  • ‘Hora est. Promoveren van Utrecht tot Uppsala’, in: M, maandblad van NRC/Handelsblad november 2008, p. 18-31.
  • Selbstdarstellung der Universität – Feiern und Zeremoniell am Beispiel der Doktorpromotionen’, in: Rainer C. Schwinges (Hg.): Universität im öffentlichen Raum, Veröffentlichungen der Gesellschaft für Universitäts- und Wissenschaftsgeschichte (GUW), Band 10, Basel 2008, p. 45-76.
  • The ‘creatio doctoris: convergence or divergence of ceremonial forms?’, in: Tor Halversen, Atle Nyhagen (ed.): The Bologna Process and the Shaping of the future knowledge societies (Conference Report from the Third Conference on Knowledge and politics) Universiteit van Bergen, Noorwegen, 2005, p. 128-140.BolognaDott. Art Legisti 173x246



Voordrachten:
Erasmus Holbein 173x244

  • mei 2005 in Bergen, Noorwegen: The ‘creatio doctoris’. Convergence or divergence of ceremonial forms? [congres van de Universiteit van Bergen, parallel aan de Conferentie van Europese Ministers over het Bologna Proces]
  • september 2005 in Ottenstein, Oostenrijk: Selbstdarstellung der Universität – Feiern und Zeremoniell am Beispiel der Doktorpromotionen [tweejaarlijks congres van de GUW – Gesellschaft für Universitäts- und Wissenschaftsgeschichte]
  • december 2006 in Gent, België: Accipe pileum. Geschiedenis en ontwikkeling van het (doctor)promotieceremonieel [Algemene Ledenvergadering van Studium Generale, Contactgroep Universiteitsgeschiedenis]
  • december 2006 in Leiden: Dissertaties vroeger en nu [bij de opening van de tentoonstelling ‘Hora est! 600.000 proefschriften in de Universiteitsbibliotheek Leiden, 1575-2005’]

    Afbeeldingen: boven: Doctores te Bologna; onder: Erasmus met zijn doctorshoed (Hans Holbein 1523)

De Ditz-reeks

2022
dwarsliggerHoe hoort het eigenlijk? – De Dikke Ditz (44ste druk). Ook als dwarsligger.
In deze geactualiseerde versie aandacht voor diverse ontwikkelingen op etiquette-gebied. Ook nieuwe uit-het-leven-gegrepen voorbeelden van onze moderne omgangsvormen. Prijs: € 24,99,- (als dwarsligger € 7,90).
De Dikke Ditz geldt als hét etiquette-standaardwerk. Amy Groskamp-ten Have was de eerste die de regels voor een groot publiek op schrift stelde. Haar boek verscheen in 1939 en was een denderend succes. Binnen twee maanden werd het boek 4x gedrukt, en zo werd de titel synoniem met goede omgangsvormen. Zestig jaar later, in 1999, herschreef RvD het boek – en ziedaar: ook dit boek werd een bestseller: binnen twee maanden 4x maal gedrukt en een half jaar lang op de toptien van bestverkochte boeken. Dat komt omdat RvD op overtuigende wijze weet uit te leggen waarom etiquette voor iedereen belangrijk is. Aan de hand van de geschiedenis van de etiquette (RvD is niet voor niets historica) laat ze zien waar de regels vandaan komen en waarom ze zijn zoals ze zijn.

Dikke Ditz 2h   Dikke Ditz 3ahDikke Ditz bh  Dikke Ditz

Dikke Ditz – Hoe hoort het eigenlijk?, Becht (Haarlem) 2020, 44ste druk, gebonden, 400 blz., geïllustreerd, uitgebreid register, € 24,99.
Dikke Ditz - Hoe hoort het eigenlijk?, Dwarsligger, 2018, gebonden, geïllustreerd, uitgebreid register, € 7,90.




RECENSIES EN ARTIKELEN:

Achterpagina NRC: De nieuwe Dikke Ditz.

Artikel NRC: Tuur eens niet naar dat scherm.

Interview Volkskrant: Maak geen ruzie via Whatsapp, loop liever even binnen.

Interview Trouw: Beroemde mens, zeg uw naam!


Interview De Telegraaf: Keurig zonder keurslijf.

Interview De Gelderlander: Iedereen is bang voor me.

Radio 5, Haandrikman met Reinildis van Ditzhuyzen over etiquette boek Hoe hoort het eigenlijk. BELUISTER HIER





sfeer bibliografie 02OmanDitz. Arabische omgangsvormen en gebruiken.
In het kader van het bezoek van Koningin Beatrix aan de Sultan van Oman en de Emir van Qatar is dit boek over Arabische omgangsvormen verschenen. Voor de inhoud: zie voorbeeldpagina’s.

Formaat 17 x 24 cm, 64 pagina’s, register, geheel in kleur, zeer fraaie vormgeving veel unieke foto’s, gesatineerd papier. UITVERKOCHT




Dunne DitzDunne Ditz

Dit handzame boekje op paspoortformaat behandelt in kort bestek de basisregels voor alle levensmomenten. Etiquette-onzekerheid (‘Hoe kom ik goed over?’, ‘Welke zijn de basisregels van de etiquette?’, ‘Moet ik drie keer zoenen?’) is overbodig. Raadpleeg uw ‘Dunne Ditz’, die u altijd in zak of tas bij u kunt dragen.

Dunne Ditz, Becht (Haarlem) 2016, 4de druk, gebonden, 40 blz., geïllustreerd, € 5,-.





Kinder DitzKinderen weten hoe het hoort – KinderDitz

Etiquette is ín. Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om te weten hoe het hoort. Het helpt je op respectvolle wijze met je medemens om te gaan (normen en waarden), en het maakt je vrijer en zekerder in de dagelijkse omgang, waar, wanneer en met wie dan ook. Dit geldt ook voor kinderen. Hoe hoort het eigenlijk op school, aan tafel en in de bus? Dit praktische boek voor kinderen tussen 6 en 13 jaar (en hun ouders!) staat vol vragen, voorbeelden, quizjes, gedichtjes en bijzondere tekeningen over dagelijks voorkomende etiquettekwesties.

Kinderen weten hoe het hoort – de KinderDitz, Becht (Haarlem) 2009, 4de druk, gebonden, 128 blz., geïllustreerd, register, € 8,- HELAAS UITVERKOCHT.

Bulgaarse Kinder Ditz

De KinderDitz is in het Bulgaars vertaald. 





Dutch DitzDutchDitz – Manners in the Netherlands
Nederlanders zijn ánders. Wij hebben zo onze eigenaardigheden en deze kunnen buitenlanders onzeker maken, omdat ze niet weten hoe ze moeten handelen of reageren. Of ze kunnen zich beledigd voelen, omdat een Nederlander iets doet wat in hun cultuur echt niet kan. Een Engelsman zegt: ‘In bijvoorbeeld Aziatische of islamitische landen verwacht je afwijkende omgangsvormen, maar in Nederland niet. Toch is veel hier volstrekt anders.’ Een Duitser: ‘Tussen onze buurlanden blijken onverwachte verschillen te zijn. Vooral bij zakelijke contacten moet je daar echt rekening mee houden.’

Om misverstanden te voorkomen en het contact met buitenlanders gemakkelijker en succesvoller te maken, zijn in dit boek de belangrijkste Nederlandse omgangsvormen op een rij gezet. In zeven hoofdstukken worden deze behandeld, met vragen, kaders, citaten en (historische) achtergronden. Om een breed en betrouwbaar beeld te krijgen sprak RvD met talloze buitenlanders over hun ervaringen. Hun opmerkingen en ervaringen maakten hoe ánders wij Nederlanders eigenlijk zijn. Niet alleen anders dan anderen, maar vooral ook anders dan wij zelf denken. Zo dient dit boek een tweede, onverwacht doel: het houdt ons Nederlanders een spiegel voor en is dus minstens zo nuttig voor onszelf.

DutchDitz, Becht (Haarlem) 2013, 3de druk, gebonden, geïllustreerd, 200 blz., reg., € 13,90.




duits der ditz

Der Ditz, oder: Alles was man über Niederländer wissen sollte.

Een uitgebreide en aangepaste versie van de DutchDitz voor de Duitstalige markt. Voor meer informatie: zie pagina Duits

Der Ditz, Aschendorff (Munster) 2010, gebonden, geïllustreerd, 176 blz., reg., € 20,- (incl. verzendkosten).





img857 173x282

Dolle Ditz
Eenmalige Sinterklaasuitgave. Niet in de handel.





‘Da’ge ’t maor wit’ (deur Reintje van Ditz)

Carnavalsuitgave – want waor moete ’t vandaog d’n dag anders leren…? Niet in de handel.



Erasmus & Etiquette

Niet iedereen weet het, maar onze landgenoot Erasmus schreef in 1530 in het Latijn een etiquetteboekje voor kinderen. Dit had zo’n succes, dat het in de 16de eeuw wel tachtig keer herdrukt werd! Ook daarna bleef men het lezen, tot in onze tijd toe. Daarom is Erasmus’ geschrift (het telt maar 20 bladzijden) in 2001 opnieuw uitgegeven, in mooi Nederlands vertaald door Jeanine de Landtsheer en Toon van Houdt. RvD schreef de inleiding

Athenaeum-Polak & Van Gennep (Amsterdam) 2004, ISBN 90-253-1131-8, UITVERKOCHT.



Waarom etiquette?
Over etiquette bestaan zonderlinge ideeën: sommigen vinden het een keurslijf, anderen noemen het ouderwets en uit de tijd, weer anderen vinden het elitair. Ze hebben ongelijk. Etiquette is niet alleen van alle tijden, maar ook van en voor alle mensen. Etiquette heeft namelijk als doel een aangename samenleving te creëren. Het middel daartoe zijn regels, zoals: Niet voordringen; Geen rommel op straat gooien, Niet schelden, enzomeer. Deze regels zijn praktisch en functioneel. Ze zijn te vergelijken met verkeersregels: deze regelen het verkeer van auto’s, fietsers en voetganger om botsingen te voorkomen. Zo ook regelen omgangsvormen de dagelijkse omgang tussen mensen om geestelijke ‘botsingen’(ruzie, rommel, lawaai, onzekerheid, onduidelijkheid) te voorkomen.

Etiquette is er dus niet om het leven ingewikkeld te maken, neen, etiquette heeft tot doel het leven aangenamer, gemakkelijker en overzichtelijker te maken. Met behulp van de etiquetteregels weet iedereen altijd en overal waar hij aan toe is. Kennis van omgangsregels is dan ook een belangrijke sociale vaardigheid. Bovendien draagt deze bij aan de sociale cohesie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat omgangsvormen de boel bij elkaar houden. Etiquette is gelukkig niet moeilijk, want in beginsel zijn alle regels terug te voeren op deze twee basisregels:
  • Houd rekening met de ander
  • Wees duidelijk
Als je deze kent (en toepast natuurlijk) én je gezond verstand gebruikt, maak je de samenleving een stuk aangenamer!

Oranjegeschiedenis

2020: De Rijn, vier Rijnprinsessen en een Rijngraaf
Zeven korte filmpjes van Oranje-historische lezingen door RvD ten behoeve van een vaartocht over de Rijn van Bazel naar Nederland, zomer 2020.

1. Roofridders langs de Rijn


2. Inleiding. Oranjes en Duitsland


3. Maria d´Orange (1642-1688), Simmern, Rijnland


4. Amelia van Nassau en Oranje 1710-1777, Schloß Karlsburg, Karlsruhe


5. Marianne van Oranje-Nassau 1810-1883, Schloß Reinhartshausen, Erbach


6. Maria van Oranje-Nassau 1841-1910, Schloß Neuwied bij Koblenz


7. Jan van Nassau 1536-1606, Arnhem

 

 Berlijn boekje omslag 12018: Die Oranier und Deutschland
Van de in totaal 48 huwelijken van leden van de familie van Oranje-Nassau werden sinds 1551 niet minder dan 32 met leden van Duitse adellijke families gesloten. Al deze verbintenissen worden in dit aantrekkelijke boek behandeld.

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, Berlijn 2018, 136 blz., fraai geïllustreerd (op aanvraag in Berlijn verkrijgbaar).



2016: Das Haus Oranien-Nassau. Biografien und Bilder aus 600 Jahren 
Gezien de (historisch en actueel) nauwe banden tussen het Huis van Oranje(-Nassau) en Duitsland is een Duitse versie van RvD´s Oranje-Nassauboek verschenen. Deze uitgave is geheel vernieuwd en ´aufgedeutscht´ met historische en actuele informatie, vermelding van Duitse literatuur, een verklarende woordenlijst, bijzondere ´Duitse´ afbeeldingen, een personenregister en twee plaatsnamenregisters (algemeen en van huidige en voormalige Duitstalige gebieden, steden en paleizen)
(Geb., 224 blz., 20 x 28 cm, aparte volledige stamboom, Aschendorff Verlag, € 29,90).



Omslag2 Oranien Nassau LR 173x2382015: ´Oranje-Nassau. Het biografisch woordenboek´ (4de druk, geactualiseerd en vernieuwd)
De ‘Oranjebijbel’ – zo wordt dit boek sinds de eerste uitgave in 1992 genoemd door de ontelbare lezers en gebruikers. Dat is begrijpelijk want alles wat je wilt weten over Oranjes, Nassaus en hun echtgenoten, staat er in. Stamt onze Koning nu wel of niet af van Willem I de Zwijger? Zijn er meer Amalia’s in het Huis van Oranje? Wie was Brabantina van Oranje en waarom heette zij zo?
Het boek bevat 126 korte biografieën van (Oranje-)Nassaus, hun echtgenoten en hun afstammelingen. Het huis (Oranje-) Nassau blijkt een erg Europese familie: leden ervan woonden in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Engeland, Rusland, Italie en andere landen.
Opvallend is het zeer grote aantal huwelijken (niet minder dan 34!) van (Oranje-)Nassaus met Duitsers. Het zeer uitgebreide register van zowel persoonsnamen
alsook van Oranjebezittingen is belangrijk, want zo kan de gebruiker personen als de hertog van Alva, Mozart, Luther of Piet Hein snel vinden.

Meer hierover: www.oranjenassauboek.nl (20 x 28 cm., 224 blz., € 20,-).
De eerste drie drukken, inclusief Nassau-bastaardtakken (Haarlem (Becht) 1992, 1998, 2004, geb., geïll., 320 blz., stambomen, register) zijn uitverkocht.



Leve de koning Omslag DEF42013: ´Leve de koning(in). Een vorstelijk boekje voor kinderen (en hun ouders!).
Waarom hebben we eigenlijk een koning? Wat doet die precies? Waarom werkt hij niet in onze hoofdstad, Amsterdam, maar in Den Haag? Heeft hij ook een achternaam? Is het leuk om koning te zijn? Hoeveel macht heeft onze koning eigenlijk?
Van 2013 tot 2015 vierde Nederland het tweehonderdjarig bestaan van ons koninkrijk. Gezien de actualiteit van het koningschap is het goed als de kinderen in ons land (en hun ouders) hierover meer te weten komen. Tijdens haar bezoeken aan basisscholen in heel Nederland viel het RvD op hoe prachtig en boeiend de leerlingen het onderwerp koningschap vinden. Maar ook hoorde ze dat er op school – helaas, aldus de leerkrachten – maar weinig tot geen, of: nauwelijks aandacht aan wordt besteed.
200 jaar koninkrijk scheurkalender klein
Met dit montere en informatieve boek hoopt RvD deze leemte in het onderwijs te vullen. Het bevat ook verrassende vragen die kinderen zelf kunnen beantwoorden.

Amsterdam (Balans) 2013 (2de druk), geïll., blz., UITVERKOCHT.
Eveneens UITVERKOCHT is de Scheurkalender 2014 over 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.



2012: Palais Oranienbaum LucelleCatalogus en audiotour Tentoonstelling Paleis ORANIENBAUM, ‘Nederlandse’ buitenplaats in (Oost-) Duitsland, geopend door H.M. Koningin Beatrix en de Duitse Bondspresident. Curator was Nicole Uniquole. Reinildis van Ditzhuyzen werkte mee aan de tentoonstelling Dutch Design – Huis van Oranje (april-oktober 2012) in dit elegante paleis. Zij schreef catalogus-, zaal- en audioteksten en sprak de audiotour in (Duits en Nederlands). Bijna 50.000 bezoekers kwamen naar het door de Nederlandse Oranjeprinses Henriette Catharina gebouwde prachtslot, dat in het teken stond van hedendaags Nederlands ontwerp en mode in combinatie met historische objecten uit het Koninklijk Huisarchief, portretten, juwelen, serviezen, meubels en accessoires.



deutsch stolberg2006: ‘Deine getreuwe muter allezeit’. Juliana von Stolberg 1506-1580 (tweetalig Nederlands en Duits).
Het 500ste geboortejaar van Juliana van Stolberg, stammoeder van het Oranjehuis, werd in 2006 herdacht met deze biografie, geschreven in opdracht van de huidige Vorst zu Stolberg-Stolberg; net als Juliana is hij geboren op het familieslot Stolberg in de Harz (Oost-Duitsland). Talrijke illustraties, deels afkomstig uit privébezit van de vorstelijke familie en voor het eerst te zien, verluchten het boek. Voor een zo levendig mogelijk beeld van gravin Juliana en het leven in haar tijd zijn er aparte hoofdstukken over de kleding die Juliana droeg, het eten aan het grafelijke hof (met recepten van haar huwelijksdiner) en de tuinkunst van haar tijd.
huffer3 kleinJuliana van Stolberg, moeder van prins Willem I van Oranje, trouwde twee keer, kreeg 17 kinderen en had bij haar dood zo’n 160 nakomelingen. Vrijwel álle Europese vorstenhuizen stammen van haar af. Dit boek belicht haar familie-achtergrond, dagelijks leven, plaatsen waar zij woonde, geloofsleven in een tijd van godsdiensttwisten, reizen en de moeilijkheden waarmee zij te maken kreeg.. Juliana schreef veel brieven aan haar kinderen, doorgaans ondertekend met ‘Deine getreuwe muter allezeit’. Vandaar de titel van het boek (foto rechts: de auteur met uitgever en honorair consul dr Eduard Hüffer).

Munster (Aschendorff Verlag) 2006, 112 bladzijden, geïll., register, stambomen, 20 x 22 cm, ISBN 3-402-00236-1, 2de druk 2015, € 10,-
(alleen nog in Stolberg verkrijgbaar, zie: http://www.grafschaft-stolberg.de/Literatur




Sporen van Oranje 20052005: Sporen van Oranje in de Koninklijke residentie Den Haag.
Ter gelegenheid van het 25-jarige regeringsjubileum van koningin Beatrix schreef RvD in opdracht van de gemeente Den Haag dit boekje, vooral bedoeld voor jongeren en ‘leken’.
(Zwolle (Waanders) 2005, UITVERKOCHT).



2002: Prinsessezegels 1948 kleinDe Oranjes in een handomdraai. ABC van ons vorstenhuis.
Dit handzame en originele naslagwerk informeert over hetgeen zich in en rond het hof afspeelt. De vele trefwoorden geven een uniek beeld van het Huis van Oranje. Uiteenlopende zaken als geboortes, troonrede, majesteitsschennis, echtscheidingen, balsemen en erfeniskwesties komen aan bod. Van AA-nummerbord tot Willem de Zwijger, van Erfprins tot Staatsbezoek, het boek is een schitterende verzameling begrippen, anekdotes, feiten en wetenswaardigheden (Amsterdam (Balans) 2002 UITVERKOCHT).


Logo Footer

COPYRIGHT © 2020
Website door Buro Zutphen